AUTOCROSS WERVERSHOOF 2025

Normaal zouden we volgend jaar de autocross van Wervershoof op zondag 4 mei 2025 willen organiseren. We zijn ons bewust van de bijzondere betekenis van deze datum en zullen uiteraard rekening houden met de Nationale Herdenking. We overwegen daarom een andere datum. Zodra hier nieuws over is zullen we dit op onze website bekend maken.

Autocross Wervershoof is een begrip in de regio en biedt autosportliefhebbers een dag vol spanning, sensatie en vermaak. Maar wat is autocross precies, en waarom zou je dit evenement niet willen missen?

Waarom je de Autocross Wervershoof moet bezoeken

Of je nu een echte autosport fan bent of gewoon een gezellige dag uit zoekt, Autocross Wervershoof heeft voor iedereen iets te bieden. De races, waarbij de auto’s vaak letterlijk tegen elkaar botsen, zijn gevuld met actie en spektakel.

Het evenement trekt niet alleen deelnemers uit de eigen gemeente en omliggende dorpen maar ook fanatieke autocrossers uit heel Noord-Nederland, wat zorgt voor een groot deelnemersveld en diverse raceklassen.

Wat aan het begin van de jaren 70 begon als een kleinschalig evenement met deelnemers uit Wervershoof, Onderdijk en Zwaagdijk, is uitgegroeid tot een waar spektakel dat elk jaar weer heel veel toeschouwers trekt.

De sfeer langs de baan is altijd gezellig. Met juichende toeschouwers, de geur van ronkende motoren en modder die door de lucht vliegt. Het is een dag vol actie, maar ook een perfecte gelegenheid om met vrienden en familie te genieten van de gezelligheid rondom het evenement. Veel bezoekers komen niet alleen voor de spectaculaire races, maar ook voor de gezelligheid die de autocross als echt dorpsevenement met zich meebrengt. Het is een jaarlijks moment waar bezoekers uit de omgeving samenkomen, vergelijkbaar met de sfeer van de kermis. Je loopt gegarandeerd bekenden tegen het lijf, praat bij onder het genot van een hapje en drankje, en geniet van de levendige sfeer. De autocross in Wervershoof is dus niet alleen een sportief hoogtepunt, maar ook een sociale happening waar het dorpsgevoel centraal staat.

Wat is Autocross?

Autocross is een vorm van autosport waarbij deelnemers in verschillende klassen met meerdere auto’s tegelijk racen op een onverhard parcours. De coureurs racen op volle snelheid over een modderig of stoffige circuit, waarbij scherpe bochten en elkaar inhalen zorgen voor echte adrenaline bij coureurs en publiek. Anders dan in veel andere vormen van autosport, is bij autocross contact tussen de auto’s toegestaan. Doordat de auto’s elkaar mogen raken tijdens de race, zorgt dit regelmatig voor spectaculaire crashes en koprollen! De modder spat in het rond, banden slippen, en de auto’s vliegen soms letterlijk over elkaar heen. Dit maakt het een perfecte show voor de toeschouwers langs de kant!

Behendigheid en durf zijn belangrijk om succesvol te zijn als coureur. De coureur moet snel kunnen reageren op veranderende omstandigheden op de baan, zoals scherpe bochten en andere deelnemers. Het beheersen van de auto in uitdagende situaties en het maken van snelle beslissingen zijn belangrijk om succesvol te zijn in de autocross.

Bij autocross draait het niet alleen om de behendigheid van de coureur, maar zeker ook om de voorbereiding van de crossauto. Het goed voorbereiden van de auto is de basis voor succes in deze sport. De deelnemers steken daarom veel tijd, moeite en geld in het optimaliseren van hun voertuigen. Degenen die dit het beste doen, hebben een grotere kans op een goed resultaat.

Hoewel de coureur alleen in de auto zit tijdens de race, is autocross ook een teamsport. Het team van monteurs speelt een belangrijke rol in het zorgen dat de auto goed geprepareerd aan de start komt. De monteurs helpen bij het bouwen van de auto’s en bij het afstemmen van de auto op de omstandigheden van het circuit.

De samenwerking van het team is vaak bepalend voor de prestaties van de coureur. Het is hun inzet en kennis die ervoor zorgen dat de auto klaar is voor de race. Zo is autocross niet alleen een strijd van snelheid, maar ook het resultaat van goede samenwerking, vakmanschap en technisch inzicht.

De verschillende raceklassen tijdens Autocross Wervershoof

Op het circuit van Autocross Wervershoof worden de races onderverdeeld in verschillende klassen, elk met hun eigen karakter. Voor de toeschouwers betekent dit gevarieerde races. Dit jaar komen de volgende klassen in actie:

   Standaard Klasse

De Standaard Klasse is de grootste en populairste klasse van de autocross. Deze klasse biedt spannende races, waarbij de coureurs alles op alles moeten zetten om gedurende de dag een plek in de felbegeerde finale te bemachtigen. Het grote aantal deelnemers en de gelijkwaardige auto’s zorgen voor veel actie op de baan, waarbij elk moment cruciaal kan zijn. De Standaardklasse rijdt volgens het knock-out systeem. Na de eerste races is er nog een herkansingsronde, maar daarna strijden de coureurs voor een plek in de kwartfinales, gevolgd door de halve finales en uiteindelijk de finale. Naast de coureurs welke strijden voor een topklassering in het NHK zijn er ook deelnemers die vooral veel plezier hebben in het meedoen aan hun lokale autocross. Voor hen is het niet alleen een kans om te racen, maar ook een gelegenheid om de passie voor autosport te delen met andere enthousiastelingen en een gezellige dag uit te beleven. Ook deze coureurs kunnen verrassen met goede resultaten en zelfs een finaleplek. Dit maakt de Standaard Klasse zo spannend, omdat elke deelnemer, ongeacht zijn ervaring, de kans heeft om zich te bewijzen en het publiek te verrassen met zijn prestaties.

   Superstandaard Klasse (2 liter)

In de Superstandaard Klasse mogen de auto’s opgevoerd worden, wat betekent dat de motoren krachtiger zijn en de snelheden aanzienlijk hoger liggen. Dit maakt deze klasse geliefd bij snelheidsliefhebbers, want de auto’s in deze klasse vliegen letterlijk over het parcours. De combinatie van snelheid en techniek maakt deze races bijzonder spannend om naar te kijken, met vaak nauwe inhaalacties en indrukwekkende manoeuvres. In de Superstandaardklasse rijden de coureurs drie manches waarbij ze punten verzamelen voor plaatsing in de finale. De behaalde punten uit elke manche tellen ook mee voor het kampioenschap, waardoor elke positie van belang is voor de coureurs. Dit systeem geldt ook voor de overige klassen, met uitzondering dus van de Standaardklasse.

Rodeo Klasse

De Rodeo Klasse is zonder twijfel een van de meest spectaculaire klassen. In deze categorie zijn auto’s met een grotere motorinhoud toegestaan, wat resulteert in krachtigere voertuigen en intensievere races. Het deelnemersveld bestaat vaak uit grotere auto’s zoals Mercedessen en Volvo’s, die met hun robuuste bouw voor heftige duels en botsingen zorgen. Deze klasse staat garant voor een spanning en spektakel. In Wervershoof strijden de Rodeorijders al jarenlang om de felbegeerde RODEO 500, waarbij de winnaar maar liefst 500 blikken bier mee naar huis neemt. Deze wedstrijd met deze unieke prijs wil elke Rodeocoureur minstens één keer in zijn carrière winnen.

      Dames Klasse

In de Damesklasse nemen vrouwen het op tegen elkaar in auto’s die voldoen aan het reglement van de standaardklasse. Deze competitie staat garant voor spannende races, waarbij de coureurs strijden voor de Grote Prijs van Wervershoof maar zeker ook voor punten in het Noord-Hollands Kampioenschap. Veel van de dames rijden fanatiek en komen elkaar tijdens elke wedstrijd van het NHK weer tegen, wat zorgt voor rivaliteit en strijdlust op de baan.

      Verstevigde- / Vrije Standaardklasse

De Verstevigde- /vrije Standaardklasse is de topklasse van de autocross, waar de meest krachtige en geavanceerde auto’s aan de start verschijnen. In deze categorie zijn de regels voor het bouwen van de crossauto’s het meest vrij: coureurs mogen hun auto’s aanpassen met krachtigere motoren, aangepaste versnellingsbakken en wielophangingen, wat resulteert in de snelste en meest indrukwekkende voertuigen op het circuit. Hier wordt gereden met maximale snelheid en kracht. Voor het publiek is dit een van de absolute hoogtepunten van de dag.

Het Noord-Hollands Kampioenschap Autocross

De auto’s in de verschillende klassen strijden niet alleen om de felbegeerde Grote Prijs van Wervershoof, maar ook om punten voor het Noord-Hollands Kampioenschap Autocross. Dit kampioenschap wordt verdeeld over vier wedstrijden, waarbij Wervershoof als eerste wordt verreden en daardoor één van de belangrijke races is. De andere wedstrijden vinden plaats in Venhuizen, Winkel en Beemster, en de deelnemers doen er alles aan om op elk van deze circuits de maximale punten te behalen. Het kampioenschap voegt extra spanning toe aan de races in Wervershoof, omdat de meeste coureurs ook strijden voor hun positie in het klassement van het Noord-Hollands Kampioenschap.

Een lokaal evenement met grote aantrekkingskracht

De autocross in Wervershoof heeft een sterke band met de lokale gemeenschap. Al meer dan 50 jaar wordt hier de Crazy Cross gehouden, en dit zou nooit mogelijk zijn geweest zonder de inzet van zoveel mensen uit de eigen gemeenschap. Dankzij hun toewijding is de autocross van Wervershoof uitgegroeid tot het prachtige en succesvolle evenement dat het vandaag is.

De steun van de gemeente, de politie, de brandweer, de EHBO, landeigenaren, omwonenden, de medewerking van veel bedrijven, de coureurs, het enthousiaste publiek en vooral de vele vrijwilligers hebben dit evenement mogelijk gemaakt. Onze speciale dank gaat hierbij uit naar onze hoofdsponsors, die de autocross al zo lang ondersteunen: Zwart Infracare, Koper en A&P Flowers.

Of je nu een doorgewinterde autocross fan bent of gewoon benieuwd bent naar dit unieke autosportevenement, Autocross Wervershoof is de perfecte plek om een dag vol spanning, actie en gezelligheid mee te maken.

Zet de datum van de Wervershover Autocross daarom in je agenda en mis dit spektakel niet!

We hopen u op zondag 04  of 11 mei vanaf 11:30 uur te mogen begroeten op het terrein achter Zwaagdijk 182, parkeergelegenheid is daar gratis.

Entree: volwassenen  10,-, kinderen 5 t/m 15 jaar € 3,-. Te betalen aan de kassa bij de entree. (geen voorverkoop)

 

Scroll naar boven